Archieven

Het archiefbezoek is de laatste jaren afgenomen ten opzichte van de beginperiode. De reden is heel verklaarbaar, er komt steeds meer digitaal beschikbaar. Waar je dus eerder voor naar het archief moest, kun je nu van achter je pc raadplegen en downloaden. Het grote voordeel hierbij is ook dat de kwaliteit van de gescande documenten vele malen beter is dan dezelfde documenten die via microfiches met een (vaak afgeschreven) fichelezer moesten worden bekeken en waar dan weer een foto van het beeldscherm moest worden genomen.

Maar gelukkig is er af en toe geen ontkomen aan en moet ik dus echt naar het archief (en daar ben ik wel blij mee…).

Bezochte archieven 2024

Familiebezoek in Alphen aan den Rijn combineren met een bezoek aan dit archief. Een los eindje uitzoeken van Christiaan Johannes Gerardus Hendriks, die in 1885 een plekje in de strafgevangenis heeft veroverd. En in oude boeken de borgstelling opzoeken, omdat voormoeder Catharina van Schagen in 1717 met haar kinderen van Leiden naar Rotterdam verhuist. Zij is getrouwd met Hermanus Tingbergen, die dan in ‘Oostindiën’ verblijft, in dienst van de VOC. Beide documenten gevonden!

Bezochte archieven 2023

Het doel is om de bevolkingsregisters van Groenlo te raadplegen omdat een deel vanwege de privacy nog niet openbaar is. Ook al gaat het hier om de bewoners van de Stadsboerderij zo in het begin van 1900, we moeten dit echt op locatie doen. Ook de bevolkingsregisters, waarin de familie Nijveldt in Borculo in die periode is vermeld, staan op het ’te doen’ lijstje. Helaas valt vrij snel de verbinding weg tussen de indexen en de bijbehorende inventarisnummers. Dat wordt een kort bezoekje en we zullen nog een keer in de herkansing moeten.

Derk Alberd Johan Nijveldt
1857-1899

Twee maanden besteed aan het scannen van foto’s en aan het zoeken van bijbehorende gegevens! Dus de geboorteakte, overlijdensakte, evt. huwelijksakte van bijna iedereen die op de betreffende foto staat en dat alles verwerken in een spreadsheet. Deze gegevens en alle foto’s op een DVD gezet en vandaag naar Borculo om alles af te geven. Ik blij met de foto’s en zij blij met de bijbehorende gegevens. Dan blijkt er ook nog een kaartenbak met losse foto’s te zijn en die worden ook voor mij ingescand. Nog even uitleg over de toegang op het Oud Rechterlijk Archief Borculo, wat nog meer werk oplevert (waar ik dan wel weer blij mee ben). Gelukkig hebben we inmiddels een lunchplekje in Borculo gevonden.

Een weekje naar Groenlo combineren met een bezoek aan de Historische Vereniging Borculo (HisVeBo). Een deel van de familie Nijveldt is in Borculo neergestreken en één van hen heeft een sigarenfabriek opgezet. We spreken dan over Derk Albert Johan Nijveldt, het jaar is 1885. Deze Derk krijgt 9 kinderen en twee van zijn dochters trouwen met de broers Van Dassen, die op hun beurt ook weer sigarenfabrikanten zijn. Op de begraafplaats Deugenweerd zijn van de familie nog de nodige grafstenen te vinden, die heb ik al in 2007 gefotografeerd.  De HisVeBo is gevestigd in een mooi, nieuw pand en ik word met koffie onthaald, blij omdat iemand iets uit hun archief wil hebben zodat ze niet voor niets alles digitaal toegankelijk maken. Er is een doos met ruim 150 foto’s van o.a. de families Nijveldt, Van Dassen en Meilink en ik krijg deze zonder aarzelen mee om thuis in te scannen. Dit is boven verwachting en ik weet wat me te doen staat.

Bezochte archieven 2019

Ons doel is dus om te bewijzen dat rond 1900-1910 grootmoeder Petronella Gebbink in de Stadsboerderij, Notenboomstraat 15 in Groenlo is geboren en/of heeft gewoond. Volgens een ansichtkaart uit 1992 zou dit zo moeten zijn, maar in Groenlo komen we op locatie niet verder. Het pand is nu een museum (een rijksmonument), maar het is niet bekend wie er gewoond heeft. De huisnummers zijn in de loop der eeuwen/jaren omgenummerd en registratie heeft nauwelijks plaatsgevonden. Wij weten echter wel wie er gewoond kan hebben en we weten het kadastrale nummer en gaan van daaruit zoeken.

Tijdens een rondleiding door het museum een aantal jaren geleden is mij verteld dat de bewoner rond 1900 katholiek was en dat klopt met onze overgrootouders: Gradus Wilhelmus Gebbink is katholiek en zijn vrouw Aaltje Rotman is Nederlands-hervormd, voor die tijd een gewaagde combinatie. Bekende adressen van dit echtpaar zijn in de periode 1891-1910 Notenboomstraat A34, A30, A31 en A297. Het ligt niet voor de hand dat zij vaak verhuisd zijn. Het laatste adres is ons uitgangspunt, maar helaas hebben deze adressen geen relatie met kadastrale percelen.

Aaltje Rotman
1862-1946

Toch duiken we vandaag in de kadasterarchieven om verder te komen, een tijdrovend maar leuk onderzoek. Ook vinden we in het overgedragen gemeentearchief van Groenlo aanvragen van bouwvergunningen, verbouw tot museum met bouwtekeningen en we ontdekken een omnummergids uit 1956. Uit een combinatie van deze gegevens blijkt dat de Stadsboerderij is omgenummerd van A297 naar nummer 15 en dat dat al zo was in 1929.

De familie woont in 1910 op nummer A297. Rest dus nog de vraag of tussen 1910 en 1929 een omnummering heeft plaatsgevonden maar dit lijkt niet waarschijnlijk. En dan zou hiermee (eindelijk) het bewijs geleverd zijn!

Een leuk feitje: in de hal van de flat in Apeldoorn op 7 hoog, de verdieping waar mijn broer woont, is onze overgrootmoeder Aaltje Gebbink-Rotman – naar een foto – geschilderd en iedere keer als ik uit de lift kom, zeg ik haar even gedag.

Vandaag volgen mijn broer en ik hier een workshop kadasteronderzoek. We weten immers dat onze grootmoeder uit Groenlo komt en dat zij in de Notenboomstraat is geboren, volgens de verhalen in het pand waar nu de Stadsboerderij is gevestigd. Dat is dus wat we moeten bewijzen en dat valt tot nu toe niet mee. Groenlo is gemeente Oost Gelre en valt ook onder dit archief. Misschien kunnen we hier vandaag iets wijzer worden en mogelijk een link leggen. Sowieso is deze workshop handig, omdat het kadaster landelijk opereert en al vanaf begin 1800. Ook dit hebben we immers aan Napoleon te danken. De workshop is pittig, er zijn meerdere ijkmomenten geweest en dat betekent dat we flink wat leggers nodig hebben om een perceel kadastraal door de tijd te volgen. Nu het geleerde op korte termijn in de praktijk brengen!

Bezochte archieven 2016
Bezochte archieven 2014-2015
Bezochte archieven 2011-2013
Bezochte archieven 2010
Bezochte archieven 2009
Bezochte archieven 2008
Bezochte archieven 2007
Bezochte archieven 2006