Begraafplaatsen

Een bezoek aan een begraafplaats betekent niet altijd resultaat. Het is immers niet bekend of de – vaak oude – graven nog aanwezig zijn. Begraafplaatsen bezoeken doen we ook meestal met meerdere personen, het is veel lopen, fotograferen en in de gaten houden of ook alle paden gevolgd zijn. Niet alle grafstenen zijn even duidelijk te lezen, sommige hebben de tand des tijds niet doorstaan. Toch levert het soms nieuwe informatie op, zoals een overlijdensdatum die nog niet bekend was of te recent en op basis daarvan kan dan weer verder gezocht worden.

Bezochte begraafplaatsen sinds 2007

  • 20-10-2012 Deventer, Lebuïniskerk
Graf Jakob Blomberg

Op het internet ben ik een boek tegengekomen over de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer. In dit boek staat dat hier een grafsteen ligt, die – zoals in het grafboek staat – verkocht is aan Jacob Roveen Blomberg op 30 oktober 1716. Uiteraard gaan we naar deze kerk om de steen te fotograferen. Als we daar aankomen wordt net het hele middenpad met de stenen opgehoogd, een deel van de stenen is afgevoerd om later weer terug te leggen. Twee stenen verwijderd van het zandgat ligt de door ons gezochte steen. Net op tijd, wat een geluk!

Het boek over de kerk heb ik tweedehands in Deventer aangeschaft. Jacob Roveen Blomberg is een voorouder aan de Nijveldt -> Paardenkooper kant.

  • 15-09-2007 Eibergen, Algemene begraafplaats, Haaksbergerweg

We brengen een bezoek een de Oostgelderse Contactdag in Groenlo en besluiten om aansluitend naar deze begraafplaats te rijden. Op 30 maart heb ik al geconstateerd dat hier nog wat te fotograferen is. Dit bezoek is inderdaad de moeite waard en zo zijn weer een aantal foto’s aan het bestand toegevoegd.

  • 27-04-2007 Borculo, Algemene begraafplaats Deugenweerd

Via het internet aanwijzingen gekregen dat hier een aantal graven van de Borculose tak van de familie Nijveldt, hun partners en nakomelingen te vinden zijn. Het uiteindelijke resultaat is boven verwachting. Alhoewel oud, is toch veel bewaard gebleven.

  • 30-03-2007 Eibergen, Algemene begraafplaats, Haaksbergerweg
Grafsteen Gerrit Jan Nijveldt,
Eibergen

Inmiddels waren we er al achter gekomen dat Eibergen twee begraafplaatsen kent. En na een eerder bezoek aan de andere begraafplaats, hebben we nogmaals het graf van Gerrit Jan Nijveldt, onderwijzer (en meer dan dat) gezocht en nu gevonden. Deze Gerrit Jan is geboren op 28-01-1889 in Arnhem en overleden op 21-04-1952 in Eibergen. Hij is vooral actief geweest om het landbouwonderwijs in deze regio een plek te geven en hij was zeer geliefd onder de boeren. Ook zijn vrouw Johanna Hendrika van der Graaf ligt hier begraven. 

Vandaag gaan we slechts een klein deel bij langs maar constateren op basis van dat kleine stukje dat een bezoek aan deze begraafplaats ook voor een aantal graven van mijn voorouders aan moederskant de moeite waard is. Hier ben je niet in een uurtje klaar.

  • 28-03-2007 Vragender, RK begraafplaats

Vragender is het kleinste kerkdorp van de gemeente Oost-Gelre. Tijdens het lopen van het Scholtenpad komen we langs deze begraafplaats en hier zijn graven van Gebbink’s te vinden. Misschien niet zo verwonderlijk omdat mijn voorouders uit deze buurt komen.

  • 27-03-2007 Eibergen, Algemene begraafplaats, Borculoseweg

In eerste instantie gaan we hier op zoek naar het graf van Gerrit Jan Nijveldt en zijn echtgenote. We komen wel wat andere interessante graven tegen, maar waar we naar zoeken niet. Uiteindelijk besluiten we om onze zoektocht maar op te geven. Later blijkt dat Eibergen twee begraafplaatsen heeft, dus moeten we nog een keertje in de herkansing.

  • 27-03-2007 Groenlo, RK begraafplaats en NH begraafplaats

Mijn overgrootouders aan moederszijde hebben niet hetzelfde geloof. Gradus Wilhelmus Gebbink is rooms-katholiek en zijn vrouw Aaltje Rotman is hervormd en we moeten nog even zoeken op welke begraafplaatsen hun graf is. Aaltje hebben we op de NH begraafplaats kunnen traceren en verder hebben we nog andere grafstenen in kaart te gebracht die relevant zijn. Gradus Wilhelmus is niet in Groenlo begraven maar in Eibergen. We hebben geen grafsteen van hem kunnen vinden.

  • 27-03-2007 Zwillbrock, RK begraafplaats

Sankt Franziskus, de kerk van Zwillbrock, is de plaats waar in het verleden de rooms-katholieke doop en biecht voor inwoners van het grensgebied van de Achterhoek plaats vond, omdat dit werd toevertrouwd aan de bisschoppen van Munster. Het was immers een tijd verboden voor katholieken om hun geloof uit te oefenen in het protestantse Nederland. Bij deze kerk ligt een klein kerkhof, maar we komen geen bekende namen tegen.