Relatie ruim 300 jaar geleden

In 1811 wordt de burgerlijke stand ingevoerd en vanaf dat moment worden de geboortes, overlijdens en huwelijken geregistreerd en daardoor zijn deze aktes allemaal terug te vinden. Voor die tijd ben ik afhankelijk van onder andere kerkelijke, notariële en oud-rechterlijke archieven. Deze archieven zijn vaak overgedragen aan het lokale, regionale of provinciale archief.

In de kerkelijke archieven vinden we dopen, trouwen, begraven, lidmaten en verhuisbewegingen, althans voor zover bijgehouden en vooral ook voor zover bewaard. In de notariële en oud-rechterlijke archieven zijn heel andere documenten vastgelegd, waaronder borgstellingen, testamenten, afhandeling daarvan en voogdijzaken. En vooral deze laatste archieven leveren soms veel op voor onderzoekers. Het betekent wel vaak na een uitgebreide zoektocht want niet iedereen heeft zich bij een notaris gemeld en lang niet alles is op naam geïndexeerd. Bovendien worden namen niet altijd uniform geschreven, maar vaak fonetisch weergegeven en heb je te maken met patroniemen (achternaam die de voornaam van de vader bevat). Vind ik daarentegen een testament, dan worden met een beetje geluk complete gezinnen en verdere familierelaties beschreven. Jammer genoeg zijn de handschriften uit die tijd niet altijd even fijn leesbaar, maar het loont de moeite om tijd in de transcripties te steken.

Aan de kant van Gerrit Jan Nijveldt was voorouder Margarita Maria Horn zo iemand, waarvan ik dankzij haar ondertrouwakte in Amsterdam wist dat zij met Willem Staring in Utrecht getrouwd was.
Inmiddels heeft Het Utrechts Archief veel digitaal beschikbaar en kon ik nu, niet alleen haar trouwakte, maar ook haar doopakte vinden. Dit archief heeft ook de notariële akten online staan en daardoor vond ik nog meer aanknopingspunten en dat leverde voor haar 5 generaties voorouders op en zo kwam ik weer in Amsterdam uit….

Een van haar verst gevonden voorouders is Jan Klaes Marischael, hij gaat op 11 april 1615 in Amsterdam in ondertrouw met Aefgen Gerrits. Zij krijgen 4 kinderen, waaronder voorvader Evert Jansz en zijn zuster Lijsbet Jans.

De verbindende relatie tussen Lijsbet en Gilles…

En dan doe ik een leuke ontdekking: Lijsbet Jans gaat op 26 maart 1643 in ondertrouw met Gilles Segertsz, zoon van Gelis Segertsz en Barber Welkes en broer van Crijstijn Segerts, getrouwd met Albert Strijthout. En zij zijn op hun beurt weer de voorouders van Christina Francina Mijnders.

Gerrit Jan Nijveldt en Christina Francina Mijnders zijn op 28 juni 1939 getrouwd. Wel grappig dat een zus en een broer van hun respectievelijke voorouders ook met elkaar getrouwd zijn, maar dan zo’n 300 jaar eerder.

Jan Klaes Marischael en Gelis Segertsz, tijdgenoten en beiden geboren voor 1600, hebben elkaar ongetwijfeld via hun kinderen gekend, maar zullen nooit hebben gedacht dat een nakomeling van ieder in 1939 met elkaar zijn getrouwd…

 

Ik heb het ook maar even in een leesbaar schema gezet: relatie tussen Gerrit Jan Nijveldt en Christina Francina Mijnders – meer dan 300 jaar voor hun huwelijk.

 

2 reacties

  1. Wat een geweldige ontdekking! Op een gegeven moment zijn er natuurlijk minder mensen in Nederland dat stambomen weer bij elkaar komen, maar het is leuk om het zo inzichtelijk te zien. En 1615 is nog best lang geleden. Van de periode daarvoor is niet zoveel bewaard gebleven?

    1. Hoe verder terug in de tijd, des te minder is er overgebleven. Branden, overstromingen, wisseling van de macht, dit alles heeft invloed gehad. In sommige gebieden ben je blij dat je voor 1750 nog iets vindt en in andere gebieden kun je juist weer tot voor 1600 iets vinden. Ik ben nu bezig met voorouders in Leiden, hugenoten uit o.a. Lille, die daar zijn neergestreken ten tijde van de Pilgrim Fathers. Amsterdam groeide in de 17e eeuw van 30.000 naar zo’n 210.000 inwoners.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *