De verbinding

We gaan een weekje naar de Achterhoek, lekker even er tussenuit en een lijstje met meer ’te doen’ dan dagen. Dat betekent wandelen en geocachen, museum More in Gorssel en op ons lijstje staat ook een bezoek aan het archief Achterhoek en Liemers in Doetinchem, we zitten nu immers niet ver weg. We zijn nog steeds bezig met het onderzoek naar de bewoners van de Stadsboerderij in Groenlo en hebben al veel inzichtelijk. Ook de bevolkingsregisters Borculo, waarin de familie Nijveldt staat vermeld, zijn onderdeel van het ’te doen’ lijstje. Helaas staan de bevolkingsregisters niet allemaal online in verband met de privacy en daarvoor moet je dus op de locatie zelf zijn om deze te bekijken. Het is geen straf want het archief is gevestigd in een multifunctioneel gebouw, inclusief lunchmogelijkheden waar we dankbaar gebruik van maken.

De gegevens mogen alleen (met potlood) worden overgeschreven. En ook al staan er uitsluitend personen op de pagina die geboren zijn voor 1907 (dus ruim langer dan 100 jaar geleden), de medewerkers zijn onverbiddelijk: overschrijven en niet fotograferen of downloaden. Even gaat het goed, maar dan… Bij bevolkingsregister nummer 3 komt de eerste foutmelding: geen verbinding met het bewuste inventarisnummer. Ook de volgende inventarisnummers zijn niet meer te raadplegen. De archiefmedewerker heeft contact met externe hulp, maar helaas kunnen we niet verder. De verbinding zal niet op korte termijn beschikbaar zijn en zo eindigt vrij snel ons bezoekje aan het archief. En al was het kort, toch maar vermeld op de pagina Archieven.

Meestal hebben we een plan B achter de hand, zo ook vandaag. Een bezoek aan het Stadsmuseum of een lab cache rondje door Doetinchem. Eerst een kop thee en dan maar weer de kou in. We besluiten voor de frisse neus en het cacherondje. Een lab cache betekent met telefoon in de hand naar een coördinatiepunt navigeren, dus een stukje wandelen want pas dicht bij de locatie kan het verhaal gelezen en de vraag beantwoord worden. Na een goed antwoord kan naar de volgende locatie worden gewandeld en na (meestal) vijf vragen is het rondje klaar. We zijn weer wat wijzer geworden van historische plekjes (dat is ook het leuke van deze cachevorm) en gaan na zo’n 4 km. richting parkeerplaats en reizen af naar onze warme bungalow in Ruurlo. Dat wordt nog een keertje Doetinchem, gelukkig loopt het archief niet weg.

Eén reactie

  1. Dat was even een tegenvaller. De strenge privacyregels en vervolgens de computerproblemen. Hebben we wèl een goede reden om nog een keertje terug te gaan en dan ook het Stadsmuseum te bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *