Christiaan Johannes Gerardus Hendriks

Klik om te vergroten

Christiaan Johannes Gerardus Hendriks is de grootvader van Gerrit Jan en Willem Cornelis (Jan en Wim) Nijveldt. Hij wordt geboren op 11-04-1869 en zijn ouders zijn Johannes Albertus Hendriks en Catharina Koster, dan respectievelijk 23 en 25 jaar oud. Zij wonen in Amsterdam, Elandsstraat 31 buurt GG, later wordt dit adres omgenummerd naar Elandsstraat 63. Christiaan is de oudste van 8 kinderen, waarvan 2 op zeer jonge leeftijd overlijden.

Over zijn jeugd is niet veel bekend, zijn opleiding zal niet geweldig zijn geweest en hij verlaat op 14-jarige leeftijd het ouderlijk huis om zich aan boord van Z.M. Wachtschip, Amsterdam te vervoegen. Wikipedia zegt hierover: een wachtschip is in de klassieke betekenis een drijvende kazerne in een marinehaven, voornamelijk voor de huisvesting van (licht)matrozen en mariniers. Werd met een wachtschip gevaren, dan werd het voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat ongewenste indringers zich in de buurt ophielden. Documentatie over het verblijf van Christaan en wat zijn werkzaamheden waren is jammer genoeg niet aanwezig.

Zoals iedere jongen van 19 jaar moet ook hij worden ingeschreven voor de Nationale Militie en dan volgt de uitspraak: voor altijd uitgesloten ingevolge art. 55 3° der wet. En dan wordt mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Uit dit artikel blijkt dat: tot de dienst bij de militie wordt niet toegelaten de loteling die tot eene gevangenisstraf van één jaar of langer onherroepelijk is veroordeeld. Volgens het bevolkingsregister komt Christiaan op 28-05-1884 van de Strafgevangenis te Oegstgeest. Hij is dus kennelijk niet lang aan boord van het wachtschip geweest. Helaas is over zijn periode in Oegstgeest en de reden van zijn verblijf nog niets bekend, op locatie bij het Erfgoed Leiden en omstreken zullen de registers van nieuw ingekomen gevangenen en veroordeelden moeten worden doorgebladerd. Het is een dik boek en zonder exacte datum kan geen losse scan gemaakt worden. Dus dat betekent nog een keer een uitstapje naar Leiden.

Als hij in mei 1884 terug in Amsterdam komt, gaat hij weer bij zijn ouders wonen in de Elandsstraat 63-I voor links. Veel woning zal het niet geweest zijn, het gezin woont er op dat moment met z’n achten en een jaar later komt daar nog een dochter, het jongste zusje van Christiaan, bij.

Niet lang na zijn militaire keuring en de uitspraak in 1889 gaat Christiaan in ondertrouw met Alida Johanna de Gelder en zij trouwen op 02-10-1889. Voor hun huwelijk wordt voor beiden een bewijs van onvermogen afgegeven. Alida is weduwe van Pieter Greuter, die op 24-02-1888 is overleden en zij waren toen slechts 3½ jaar getrouwd. Alida blijft achter met twee kinderen in de leeftijd van nog geen 4 en 2 jaar en het derde kind wordt drie maanden na het overlijden van Pieter geboren. Zij heeft dus al het nodige meegemaakt als Christiaan de stiefvader van haar kinderen wordt. Het wordt hem waarschijnlijk allemaal te veel, want de drie kinderen van Alida gaan al jong het huis uit. De beide jongens komen in mei 1895 in Gesticht Aloysius terecht – een inrichting voor arme en verwaarloosde kinderen – en de jongste, een dochter wordt een jaar later in Gesticht de Voorzienigheid geplaatst. Christiaan en Alida hebben dan samen al drie kinderen.

Ook dit wordt geen verhaal met een happy end. Alida wordt op 29-08-1905 opgenomen in het Binnengasthuis en overlijdt op 04-11-1905 aan een hartgebrek, zij wordt begraven op de begraafplaats Vredenhof. Christiaan blijft alleen achter met de zeven kinderen, die tijdens dit huwelijk zijn geboren. De oudste is 15 jaar, de moeder van Jan en Wim is 14 jaar en de jongste van het stel is drie maanden. Er moet brood op de plank komen, alleen redt hij het niet en er moeten beslissingen worden genomen. Christiaan heeft zijn kinderen verlaten en verdwijnt naar Rotterdam, wisselt bijna maandelijks van adres en zijn beroepen variëren van werkman, schuitenvoerder en opperman, allemaal ongetwijfeld slecht betaald. In juli 1909 komt hij terug naar Amsterdam om in 1911 weer naar Rotterdam te gaan en in juni 1912 is Amsterdam weer aan de beurt.

Klik om te vergroten

Op 05-06-1918 trouwt hij met de weduwe Maria Catharina Waijeret, zij krijgen samen geen kinderen. Maar zij zal eveneens overlijden door een probleem met een hartklep, het is dan begin 1930 en Christiaan is weer weduwnaar. Hij zal nog 13 keer verhuizen, inwonend bij de neef van zijn tweede vrouw en later bij particulieren/kostbazen, voordat hij rust vindt. Christiaan overlijdt op 19-02-1943 in het Binnengasthuis te Amsterdam aan de gevolgen van een beroerte. Hij wordt begraven op de Nieuwe Ooster Begraafplaats.

Maar hoe is het verder met zijn kinderen uit het huwelijk met Alida afgelopen? Zij zijn na het overlijden van hun moeder en het verdwijnen van hun vader noodgedwongen verschillende kanten op  gegaan. Dit wordt het vervolg van deze speurtocht.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *